Планинските велосипеди – какво трябва да знаете

  • Планинските велосипеди – какво трябва да знаете
0 Коментари

Планинските велосипеди – какво трябва да знаете

Ако сте любител на високия адреналин, обичате връзката с природата и качествените забавления, то офроуд колоезденето вероятно е сред любимите Ви занимания. Ако все още не сте опитали, но планувате да се сдобиете с правилния велосипед, именно в тази статия ще намерите основните неща, които трябва да знаете. Вело-М разполага с голям избор от планински велосипеди, независимо дали сте начинаещ или професионалист в планинското колоездене.


Каква е разликата между планинските велосипеди и шосейните велосипеди?


Шосейните велосипеди (или както ги наричат в бранша „шосейките“) са предназначени за каране по асфалтирани и павирани пътища и алеи. Шосейките са бързи, компактни, леки и аеродинамични. Геометрията на рамката, формата на кормилото и компонентите им са съобразени с основното им предназначение – да бъдат бързи на пътя.


Планинските велосипеди са точно обратното на шосейните велосипеди. Те са проектирани да бъдат стабилни и устойчиви на груби, офроуд терени. Планинските велосипеди имат по-къса рамка, с цел колоездачът да бъде в по-изправена позиция, за да се наслаждава на красивите терени, но в същото време по-близкото кормило осигурява по-стабилно управление на неравен терен.


Скорости и спирачки


Говорейки за скорости винаги е препоръчително да разполагате с по-голям набор от опции. За съжаление по-голямата бройка на венците, освен че прави велосипедът по-тежък, носи и определени рискове и слаби места. Не забравяйте, че планинският терен пред Вас непрестанно ще се променя – така че широкият диапазон от скорости винаги е за предпочитане, но тук е важно да намерите правилния баланс между комфорт, удобство и сигурност.


Когато обсъждаме спирачките, изниква само един отговор за планинските велосипеди: дискови спирачки. Мощни и високоефективни на мокри терени, дисковите спирачки са просто най-добрите за каране извън пътя. Дисковите спирачки също позволяват по-голямо разстояние между гумите, което е за предпочитане при планински велосипеди, които имат широки и изпъкнали гуми. За спускане и екстремно планинско колоездене, колоездачите използват дискови спирачки, които са по-големи от нормалното, което помага за увеличаване на спирачната сила при високи скорости.


Гуми и капли


Гумите за планински велосипеди са по-широки и по-големи, което ги прави по-здрави и по-издръжливи на неравен терен. Проектирани да се справят с камъни, корени и коловози, каплите и гумите за планинско колоездене са направени да бъдат издръжливи и на неравен и екстремен терен. Планинските велосипеди имат гуми устойчиви на пробиване, със защитени от спукване странични стени и дебели шарки на протектора.

Окачване


Според своите системи за окачване планинските велосипеди се делят на два вида: твърдо (хардтрейл/hardtrail) и пълно окачване. Планинските велосипеди с твърдо окачване включват само предно окачване, което обикновено е във вилката. Планинските велосипеди с твърдо окачване са много по-леки и от велосипедите с пълно окачване, което ги прави идеални за крос-кънтри и състезания с планински велосипеди на къси писти. Планинските велосипеди с пълно окачване имат както предно, така и задно окачване, което подобрява цялостния комфорт и управляемост по неравни и изискващи умения терени. Тези велосипеди са значително по-тежки и по-скъпи от хардтейл планинските велосипеди, но се представят много по-добре на неравни пътеки.


Вело-М предлага богата гама от планински велосипеди. Не се колебайте да ни потърсите, за да Ви консултираме и подпомогнем в избора на правилния велосипед.

Тагове: планински велосипеди, офроуд велосипеди, резервни части за велосипеди

Добави коментар

Понастоящем продуктът е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага след като продуктът е наличен.

Email